Το reusability είναι η υπεραξία των ψηφιακών υπηρεσιών.


Σε μια χώρα που δύσκολα γίνονται δημόσια έργα (ή δύσκολα ολοκληρώνονται στην ώρα τους) ο μοναδικός (ίσως και ο πιο cost effective) κατά τη γνώμη μου τρόπος να δείξεις ότι κάτι βελτιώνεται είναι να δώσεις έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες.


Ο πολίτης για παράδειγμα εξυπηρετείται όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο ηλεκτρονικά όπως εξυπηρετείται όταν χρησιμοποιεί έναν καινούριο δρόμο για να πάει γρήγορα στον προορισμό του. Κατά κανόνα είναι πιο εύκολο και γρήγορο να φτιάξεις μια ψηφιακή υπηρεσία από έναν δρόμο, ιδιαίτερα όταν την έχεις ξαναφτιάξει!

Η αίσθηση του πολίτη όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι κερδίζει χρόνο. 

Αφορμή για τα παραπάνω είναι μια είδηση που διάβασα ότι δημιουργήθηκε μια νέα υπηρεσία για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα τους επιτρέπει να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού με τις πρεσβείες.

Καλό ακούγεται. Είναι όμως ακόμα καλύτερο αν σκεφτεί κάποιος πως όταν φτιάξεις μια ψηφιακή υπηρεσία ραντεβού (όπως π.χ. αυτή που υπάρχει ήδη στην υπηρεσία e-καταναλωτής) μπορείς μετά να την χρησιμοποιήσεις με ελάχιστες τροποποιήσεις σε πολλές άλλες υπηρεσίες. Reusability λέγεται.
Αυτή είναι η υπεραξία των ψηφιακών υπηρεσιών.


godigital #digitalservices #reusability