QRcodes – Ηλεκτρονικά μενού – Οθόνες προβολής. Νέες απαιτήσεις για την εστίαση. Οδηγός δωρεάν εφαρμογής βήμα βήμα (Video)

 

Ο ΕΦΕΤ στις 20 Μαΐου 2020 εξέδωσε έναν οδηγό για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. Ο οδηγός αυτός περιέχει κάποιες οδηγίες και προτεινόμενες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Στον οδηγό αναφέρονται κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχουν σχέση με εφαρμογές της τεχνολογίας στα καταστήματα εστίασης. Είναι οδηγίες που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τις επιχειρήσεις εστίασης ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις για εφαρμογή  κανόνων αποστασιοποίησης. Θα έπρεπε να εφαρμοστούν έτσι και αλλιώς για τη διευκόλυνση των πελατών τους.

Οι ενδιαφέρουσες οδηγίες που αναφέρονται στον οδηγό του ΕΦΕΤ είναι:

  • Δημιουργία πινάκων σταθερών μενού / προβολή του μενού σε οθόνες
  • Παρουσίαση του μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης του σε smartphones με την είσοδο στο κατάστημα
  • Χρήση καταλόγων/τιμοκαταλόγων μίας χρήσης

Με αφορμή λοιπόν κάποιες από τις οδηγίες του ΕΦΕΤ και το γεγονός ότι υπάρχουν υπηρεσίες και εργαλεία online που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην εύκολη υλοποίηση τους, δημιουργήθηκε το video που εμφανίζεται παρακάτω. Οπωσδήποτε, εδώ δεν παρουσιάζουμε μια “all in one” μαγική λύση. Απαιτείται μια μικρή εξοικείωση με τα εργαλεία που θα προτείνουμε και φυσικά κάποιοι πειραματισμοί ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι απαιτήσεις όμως δεν είναι πολύ μεγάλες. Οι συγκεκριμένες οδηγίες του ΕΦΕΤ μπορούν να υλοποιηθούν με λίγο χρόνο ενασχόλησης  επιτυγχάνοντας μάλιστα ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Το έναυσμα για αυτή τη δουλειά ήταν τα τηλέφωνα που δέχτηκα από φίλους εστιάτορες με μία συγκεκριμένη ερώτηση: Πώς θα φτιάξουμε το QRcode με το οποίο θα κατεβάζουν το ηλεκτρονικό μενού οι πελάτες μας; Αυτή ήταν η βασική ερώτηση και ο βασικός προβληματισμός τους. Η απάντηση μου ήταν αυτή που φαίνεται στο Video αλλά δυστυχώς από το τηλέφωνο η απάντηση αυτή περισσότερο μπέρδευε παρά βοηθούσε. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα Video με οδηγίες βήμα βήμα που να εξηγεί πως μπορούν να υλοποιηθούν όλα αυτά.

Ο βασικός στόχος λοιπόν είναι να μπορούν να δουν οι επαγγελματίες τη διαδικασία υλοποίησης κάποιων διαδικασιών βήμα βήμα, με δωρεάν εργαλεία, ώστε να μπορούν μόνοι τους να την ακολουθήσουν. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος. Οι επαγγελματίες σήμερα έχουν πάρα πολλές δυνατότητες να ενσωματώσουν τεχνολογικές εφαρμογές στις επιχειρήσεις τους. Αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι δυνατότητες αυτές πηγάζουν από την ύπαρξη πάρα πολλών διαθέσιμων (δωρεάν και μη) τεχνολογικών εφαρμογών. Σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη εργαλείων. Υπάρχουν εργαλεία και εφαρμογές για (σχεδόν) τα πάντα. Αυτό που λείπει είναι η εκπαίδευση των δυνητικών χρηστών, εν προκειμένω των επιχειρηματιών της εστίασης. 

Ο στόχος του Video είναι να καθοδηγήσει τους επιχειρηματίες της εστίασης βήμα-βήμα ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν κάποιες από τις οδηγίες τους ΕΦΕΤ που έχουν σχέση με την τεχνολογία (Πληροφορική). Οι ενότητες που υπάρχουν στο Video είναι: 

  • Δημιουργία ηλεκτρονικού μενού
  • Δυνατότητα προβολής μενού και άλλων πληροφοριών σε οθόνη μέσα στο κατάστημα (digital signage)
  • Δυνατότητα στον πελάτη να «κατεβάσει» το μενού στο κινητό μέσω QR-code ή NFC tag
  • Δυνατότητα στον πελάτη να παραγγείλει από το smartphone
  • Δημιουργία καταλόγων/τιμοκαταλόγων μίας χρήσης

Τα εργαλεία με τα οποία υλοποιούνται οι οδηγίες είναι:

  • Εργαλεία που παρέχει η Google τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε κάθε χρήστη που δημιουργεί λογαριασμό.
  • Το εργαλείο bit.ly (URL shortener) που προσφέρει σμίκρυνση διευθύνσεων URL και στατιστικά χρήσης.
  • Το εργαλείο canva.com που προσφέρει λειτουργίες σχεδιασμού γραφικών, διαφημίσεων, εντύπων και πολλά άλλα.
  • Ένα εργαλείο για δημιουργία QR-code online στη διεύθυνση the-qrcode-generator.com

Όλα τα παραπάνω εργαλεία είναι δωρεάν, τουλάχιστον για τη χρήση που θα δείξουμε εδώ.

Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά άλλα εργαλεία που έχουν τις ίδιες ή παραπλήσιες  δυνατότητες με αυτά που παρουσιάζουμε σε αυτό το Video. Μπορεί πολύ εύκολα να τα βρει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Επίσης, υπάρχουν λύσεις “πακέτο” που προσφέρονται ακριβώς για να μη χρειαστεί κάποιος να χάσει χρόνο μαθαίνοντας τη χρήση των προτεινόμενων εργαλείων. Παρόλα αυτά είναι σε κάθε περίπτωση ενδεδειγμένο κατά τη γνώμη μου όσοι ασχολούνται με την εστίαση να γνωρίζουν αυτά τα εργαλεία. Σίγουρα θα τους είναι χρήσιμα, αν όχι τώρα, σε κάποια άλλη στιγμή.

Οι επιχειρήσεις έχουν πάρα πολλές επιλογές σε ότι αφορά τα διαθέσιμα εργαλεία Πληροφορικής σήμερα. Υπάρχουν εργαλεία δωρεάν και επί πληρωμή. Υπάρχουν εργαλεία απλά στη χρήση και άλλα σύνθετα. Υπάρχουν εργαλεία που προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και άλλα που προσφέρουν μόνο μία υπηρεσία. Οι επιχειρήσεις απλά πρέπει να γνωρίζουν τι ζητούν. Το παρακάτω Video είναι η ευκαιρία μιας αρχικής επαφής και εκμάθησης κάποιων online εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, σήμερα για να εφαρμόσουν ορισμένες οδηγίες του ΕΦΕΤ, αλλά και αύριο στη λύση κάποιων άλλων προβλημάτων. 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν ως εφαρμογή των οδηγιών προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση. Είναι επιπλέον υπηρεσίες που δεν προσέφεραν πολλές επιχειρήσεις εστίασης μέχρι σήμερα. Επιπλέον, βοηθούν τους πελάτες να έχουν περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή τους κάτι που έτσι και αλλιώς είναι ζητούμενο στη σημερινή εποχή.   

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • Το Video δημιουργήθηκε αρκετά γρήγορα από ένα μόνο άτομο με στόχο να είναι χρήσιμο κατά την τρέχουσα περίοδο. Ελπίζω παρόλα αυτά να είναι αρκετά επεξηγηματικό και ξεκάθαρο.
  • Όλες οι προτάσεις είναι προσωπικές.
  • Υπάρχουν και άλλα παρόμοια εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως εναλλακτικά αυτών που παρουσιάζονται εδώ.
  • Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον ΕΦΕΤ ούτε με τις εταιρείες που είναι ιδιοκτήτριες των εργαλείων που παρουσιάζονται.
  • Καλό είναι ο καθένας να δοκιμάσει τις προτεινόμενες λύσεις και να κρίνει αν μπορούν να εφαρμοσθούν στην επιχείρησή του.