H Κεφαλονιά (ως προορισμός) θα ήταν άνετα μέσα στην “πράσινη λίστα” της Μ. Βρετανίας
Ανακοινώθηκε η “πράσινη λίστα” χωρών (και όχι προορισμών) όπου θα επιτραπεί να ταξιδέψουν οι Βρετανοί από 17/5. Η Ελλάδα είναι στην κίτρινη ζώνη και όχι στην πράσινη. Οι δύο δείκτες που λαμβάνονται κυρίως υπόψη για την επιλογή των πράσινων χωρών είναι το ποσοστό εμβολιασμών πληθυσμού στη χώρα προορισμού και τα εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους.
Καλό θα ήταν λοιπόν να δούμε τους δείκτες αυτούς για την Κεφαλονιά όπως προβλέπεται ότι θα είναι στις 17 Μαϊου 2021 αλλά και σήμερα:
-Ποσοστό εμβολιασμών πληθυσμού στις 17/5 (ενήλικες): 60% Με την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στην Κεφαλονιά με το σημερινό ρυθμό (περίπου 500 ανά ημέρα). (η Πορτογαλία που είναι στη λίστα έχει 25,8% σήμερα, η Ελλάδα συνολικά είναι στο 21,8% σήμερα και η Κεφαλονιά στο 45% για ενήλικες σήμερα).
-Εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους: 26 Με στοιχεία της πρώτης εβδομάδας Μαϊου 2021. (η Πορτογαλία που είναι στη λίστα έχει περίπου 33 ενώ η Ελλάδα 137) ☑Είναι φανερό ότι η Κεφαλονιά (ως προορισμός) θα ήταν άνετα μέσα στην “πράσινη λίστα” της Μ. Βρετανίας‼ Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας (κυρίως τα νησιά). Αυτό θα ίσχυε βέβαια αν η λίστα περιείχε προορισμούς όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου και όχι χώρες.
Τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα στους προορισμούς είναι αυτά που πρέπει να υπερισχύουν και να αξιολογούνται σε σχέση με τον Τουρισμό ειδικά για την Ελλάδα όπου σπάνια ο Τουρίστας φεύγει από έναν νησιωτικό προορισμό.
Σε μια χώρα τόσο νησιωτική όσο η Ελλάδα, οι μέσοι όροι των δεικτών του COVID (για όλη τη χώρα) δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στους τουριστικούς προορισμούς. Άλλωστε τα 2/3 περίπου των κρουσμάτων κάθε μέρα εμφανίζονται στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σε άλλες χώρες (χωρίς νησιά) οι μέσοι όροι είναι πράγματι αντιπροσωπευτικοί.
Αν και τώρα είμαστε στο κίτρινο, τελικά, θεωρώ ότι θα έλθουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα και σχετικά σύντομα (τέλος Μαιου). Τα πραγματικά νούμερα και η λογική ότι ο τουρισμός αφορά πρωτίστως προορισμούς νομίζω ότι θα επικρατήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη αναθεώρηση της λίστας θα γίνει σε μόλις 3 εβδομάδες.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται αναστάτωση, πιέζονται κι άλλο αυτοί που ασχολούνται με τον Τουρισμό και όσο διαρκεί αυτή η συζήτηση περί πράσινων χωρών (και όχι προορισμών όπως θα έπρεπε) κάποιοι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί το εκμεταλλεύονται. Φυσικά, χάνονται επίσης ακόμη 15 μέρες από τη σεζόν για τη συγκεκριμένη αγορά‼
Είναι σίγουρο πως το κριτήριο των εμβολιασμών θα έχει υπερκαλυφθεί για τη χώρα μας στο τέλος Μαϊου.
Το μόνο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα 137 εβδομαδιαία κρούσματα/100.000 κατοίκους σε τουλάχιστον 33/100.000 (όπως είναι τώρα στην Πορτογαλία).
Δηλαδή από τα περίπου 2000 κρούσματα ημερησίως που έχουμε τώρα, στο τέλος του μήνα πρέπει να είναι περίπου 500.
Εναλλακτικά πρέπει να πεισθεί η Μ. Βρετανία να κάνει την επαναξιολόγηση με βάση τους προορισμούς και όχι ολόκληρη τη χώρα.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν φυσικά μόνο αν δεν μας προκύψει καμία καινούρια άγνωστη μετάλλαξη μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι φανερό ότι πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά μέχρι τότε. Πάντως μέχρι την αναθεώρηση είμαστε σίγουρα ένας “Green List Ready” προορισμός!
Ας μεριμνήσουμε όλοι να παραμείνουμε. #kefalonia #summer2021 #greenlistkefalonia #greenlistreadydestination