Greek Summer IS a state of mind

Με αφορμή το νέο σποτ της καμπάνιας επανεκκίνησης του Ελληνικού τουρισμού και τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε, στο άρθρο αυτό κάνω μια πρόταση για τον τρόπο εξειδίκευσης του “Greek Summer” στις καμπάνιες προβολής των επιμέρους προορισμών στη χώρα μας.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 παρουσιάστηκε το σποτ της καμπάνιας για την επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισμού με τίτλο “The Greek Summer State of Mind”. Είναι ένα διαφημιστικό σποτ 40 δευτερολέπτων που νομίζω όλοι θα έχετε δει έως σήμερα. Αν όχι, μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

Σε αυτό το κείμενο δεν θα σταθώ τόσο στην ανάλυση του σποτ. Από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε, γράφτηκαν πάρα πολλές αναλύσεις σε μέσα ενημέρωσης και στα Social Media για το σποτ. Σε άλλους άρεσε, σε άλλους δεν άρεσε. Άλλοι ρωτούσαν ποιος το έφτιαξε και πόσο κόστισε. Άλλοι είδαν copy/paste. Άλλοι έκαναν κριτική επί της ουσίας, τονίζοντας ελλείψεις και λάθη στο concept ή/και στην επιλογή εικόνας και κειμένου. Η αλήθεια είναι ότι το σποτ αυτό προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Όλοι είχαν κάτι να πουν. Θεωρώ ότι αυτό ήταν κάτι θετικό. Το μέγεθος των αντιδράσεων (θετικών και αρνητικών) δείχνει ότι σαν Έλληνες έχουμε ή θέλουμε να έχουμε, μεγάλο engagement με τον Τουρισμό. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τον Τουρισμό και έτσι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έχουν γνώμη. Αυτό είναι καλό. Όλοι μπορούν και δικαιούνται να εκφράζουν άποψη για τον Τουρισμό, ιδίως στην Ελλάδα. Ότι γίνεται για τον Τουρισμό πρέπει να κρίνεται αυστηρά αλλά δίκαια και κυρίως με ειλικρίνεια. Ο καθένας έχει τη δική του αισθητική, τις δικές του γνώσεις και κρίνει αναλόγως. Η ίδια η κριτική πάντως, ειδικά σήμερα με τα Social Media, μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία των στόχων μιας διαφήμισης.

Μια παλιά ιστορία

Στο εξωτερικό θα έλεγαν ότι το σποτ που παρουσιάστηκε είναι “controversial” (αμφιλεγόμενο).

Επειδή ακριβώς “κατάφερε” να χαρακτηριστεί “controversial” το σποτ αυτό έχει ήδη πετύχει να συζητείται ευρέως. Σίγουρα δεν είναι μία απ’τα ίδια. Ή το αγαπάς ή το αντιπαθείς.

Μου θυμίζει ένα παλιότερο σποτ που αν και χαρακτηρίστηκε “controversial”, άλλαξε την πορεία της εταιρείας που είχε το προϊόν αλλά και του θεσμού κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκε. Όλα αυτά έγιναν στο μακρινό 1984 με μια διαφήμιση 60 δευτερολέπτων της εταιρείας Apple που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια του Super Bowl. Ο τίτλος αυτού του σποτ ήταν “1984” και τα επόμενα χρόνια βραβεύτηκε πολλές φορές.

Η διαφήμιση αυτή άλλαξε την ιστορία της Apple καθώς και τη φιλοσοφία (και το κόστος) των διαφημίσεων στο Super Bowl από τότε. Την επόμενη μέρα όλα τα κανάλια της Αμερικής μιλούσαν λιγότερο για τον αγώνα και περισσότερο για τη διαφήμιση. Πριν προβληθεί όμως η συγκεκριμένη διαφήμιση το Δ.Σ. της Apple είχε τη γνώμη ότι ήταν η χειρότερη διαφήμιση που είχαν δει ποτέ. Ο Steve Jobs και ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak επέμεναν να προβληθεί, λέγοντας ότι θα την πλήρωναν από την τσέπη τους αν χρειαζόταν. Μετά την προβολή της, πολλοί είπαν ότι από τη διαφήμιση έλειπε το προϊόν, και όντως έλειπε, αφού το προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple Macintosh. Στη διαφήμιση υπήρχε μόνο απλή αναφορά του. Έως σήμερα πολλοί συζητούν γι αυτή τη διαφήμιση. Ακόμη και τώρα λέγεται ότι δεν πούλησε πολλά Macintosh εν τέλει. Όμως όλοι παραδέχονται ότι η Apple μπήκε στον χάρτη με αυτή τη διαφήμιση. Όλοι μιλούσαν για την Apple. Το brand Apple εγκαθιδρύθηκε.

Δεν αναφέρω αυτό το παράδειγμα για να συγκρίνω τις δύο διαφημίσεις αν και υπάρχουν αρκετές ομοιότητες, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση τους. Ούτε έχω τη γνώμη ότι το spot της Ελλάδας θα αλλάξει την ιστορία της τουριστικής Διαφήμισης. Όμως, πρέπει να παραδεχτούμε όλοι πως ένα κριτήριο επιτυχίας μιας διαφήμισης είναι και το μέγεθος του buzz που θα προκαλέσει. Η διαφήμιση που είδαμε την Πέμπτη πραγματικά προκάλεσε μεγάλο buzz! Όλοι μιλούν για αυτή. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Θα περιμένουμε να δούμε το buzz που θα προκαλέσει και στο εξωτερικό.

Στο YouTube πάμε καλά

Στο YouTube μέσα σε 3 μέρες το σποτ της Ελλάδας έχει πάνω από 100.000 views μόνο στο επίσημο κανάλι της DiscoverGreece. Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης, ας δούμε τι έκαναν κάποιοι ανταγωνιστές μας που υλοποίησαν πιο “κλασικά” spot στα επίσημα κανάλια τους. Οι συγκρίσεις βέβαια είναι ενδεικτικές. Κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει καμπάνια επανεκκίνησης, και οι συγκρίσεις γίνονται με το τελευταίο Video που ανέβασαν. Όμως, η σύγκριση μας δίνει την αίσθηση ότι τουλάχιστον δεν κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση.

Η Τουρκία έβγαλε και αυτή ένα spot 60 δευτερολέπτων στις 5 Ιουνίου 2020. Ένα spot με πιο “κλασικό” δημιουργικό και τίτλο “Turkish Colors ReTurkey”. Έχει περίπου 84.000 views έως σήμερα (8/5/2020).

 

Η Μαγιόρκα δημιούργησε ένα spot στα τέλη Απριλίου 2020. Έχει περίπου 5000 views.

H Κύπρος δημιούργησε το τελευταίο της σποτ στις 25/4/2020 και έχει περίπου 55.000 views Το σποτ έχει τίτλο “Better Days Are Coming”.

Η Αίγυπτος δημιούργησε το τελευταίο της σποτ με τίτλο “#Egypt #PeopletoPeople” τον Αύγουστο του 2019 και μέχρι σήμερα έχει περίπου 75.000 views.

Βλέποντας όλα τα παραπάνω, πρέπει μάλλον να αντιληφθούμε ότι το spot της Ελλάδας δεν έτυχε άσχημης υποδοχής. Είναι ένα ιδιαίτερο σποτ, προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες που ζούμε. Βέβαια, τα Views του σποτ της Ελλάδας στο YouTube δεν φέρνουν άμεσα κρατήσεις. Προφανώς, δεν θα εξαρτηθούν όλα από ένα και μόνο σποτ. Ούτε θα εξαρτηθεί το αν θα έρθουν ή όχι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος αποκλειστικά από το σποτ αυτό.

Έχει βάση όμως η λογική του σποτ;

Η αίσθησή μου είναι πως ισχύει απόλυτα το: “Greek Summer IS a State of mind” ή καλύτερα το “Greek Summer is a UNIQUE State of Mind”. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος αν δει χιλιάδες αναρτήσεις στα Social Media, ανθρώπων που ακύρωσαν φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί φτιάχνουν χωριάτικες σαλάτες και πίνουν Ελληνικό κρασί ή μπύρα στα σπίτια τους στην Αγγλία ή κάπου αλλού στον κόσμο θέλοντας να μπουν στο “State of mind” του “Greek Summer”. Κάνουν πράγματα που θα έκαναν στην Ελλάδα, αναρτούν φωτογραφίες από προηγούμενες διακοπές στην Ελλάδα, μαγειρεύουν Ελληνικές συνταγές κλπ. Όλα αυτά γίνονται μήπως και μπορέσουν να μπουν στο “Greek Summer State of Mind”. Εκεί αναφέρεται κατά τη γνώμη μου το “Wherever you are” στο τέλος του σποτ. Θυμηθείτε τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τις συνήθειες του “Greek Summer” όπου και αν είστε τώρα. Οι επισκέπτες μας που έχουν βιώσει το “Greek Summer” δε νομίζω ότι θεωρούν ίδια τα συναισθήματα που ένιωσαν στην Ελλάδα με αυτά που νιώθουν στην Ισπανία ή την Ιταλία. Ακόμη και αν οι παραλίες είναι ίδιες, ακόμη και αν το φαγητό είναι εξίσου καλό, ακόμη και αν τα τοπία είναι εφάμιλλα. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα ή πιο έντονα τα συναισθήματα στην Ελλάδα, ξέρω όμως ότι είναι μοναδικά και θα τα κουβαλούν μαζί τους πάντοτε. Αυτή είναι η διαφοροποίηση του “Greek Summer” από τα άλλα summer.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη για το σποτ, την οποία σέβομαι. Όμως εδώ ξεκάθαρα αναφέρομαι αποκλειστικά στη στόχευση του σποτ και στην ενεργοποίηση του “Greek Summer”. Δεν αναφέρομαι καθόλου στον τρόπο εκτέλεσης, στη μουσική, στην επιλογή της παραλίας κτλ.

Η αλήθεια όμως είναι ότι εύκολα κρίνουμε μια διαφήμιση μόλις τη δούμε. Μπορούμε όμως να την κρίνουμε δίκαια μόνο εκ του αποτελέσματος. Κρίνεται θετικά μόνο εάν έχει επιτύχει τους στόχους της. Άρα, ας περιμένουμε τα follow-up και το feedback των ίδιων των τουριστών για να κρίνουμε το μέγεθος της επιτυχίας του brand που λέγεται “Greek Summer”. Αν ρίξουμε μια ματιά στα σχόλια στο YouTube μέχρι τώρα θα καταλάβουμε ότι το σποτ ήδη μίλησε στις καρδιές αρκετών.

Φανταστείτε επίσης πόσες μοναδικές έννοιες περικλείει και σε πόσες περικλείεται το “Greek Summer”. Greek Food, Greek Filoxenia, Greek Culture, Greek Mythology, Greek Values, Greek Wine, Greek Dancing, Greek Entertainment και τόσες άλλες μοναδικές στον κόσμο έννοιες και χαρακτηριστικά σχετίζονται άμεσα με το “Greek Summer”. Μάλιστα, δεν αναφέρομαι καθόλου σε χαρακτηριστικά που παρόμοια τους μπορούν να έχουν και οι ανταγωνιστές μας όπως το Greek Weather, το Greek Nature και το Greek Beaches.

H πρόταση

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης πρόσφατα έκανε έναν ανοιχτό διαγωνισμό δημιουργίας ενός video για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας ως μέτρο μείωσης της διασποράς του κορονοϊού. Πολύ απλά και πολύ γρήγορα η Πολιτεία ανακοίνωσε τον διαγωνισμό και έβαλε όλες τις προτάσεις σε ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μάλιστα επέτρεπε σε όλους, ανεξάρτητα από την κατοικία τους, να ψηφίσουν. Έτσι, ανακηρύχθηκε πρώτο ένα σποτ που χρησιμοποίησε τελικά η Πολιτεία για τη διάδοση του μηνύματος της αναγκαιότητας χρήσης της μάσκας.  Δείτε το παρακάτω.


Δείτε όλα τα video του διαγωνισμού στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://coronavirus.health.ny.gov/wear-mask-new-york-ad-contest-winner-announced

Με την ίδια λογική θα μπορούσαν οι Ελληνικοί προορισμοί να κάνουν έναν τοπικό διαγωνισμό για την εξειδίκευση του brand “Greek Summer” στην περιοχή τους. Τί σημαίνει “Greek Summer” για έναν προορισμό όπως η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Σαντορίνη; Σίγουρα όχι τα ίδια πράγματα. Απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των κατοίκων κάθε προορισμού, τον ενθουσιασμό τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Τουρισμού και τη γνώση της περιοχής τους, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εκπληκτικό υλικό προβολής. Η καλύτερη πρόταση θα προέκυπτε μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία ενός παγκόσμιου κοινού και θα αποτελούσε πλέον υλικό προβολής για κάθε προορισμό.

Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι στην Ελλάδα θέλουμε να έχουμε άποψη για τον Τουρισμό πρέπει να μετατραπεί σε ουσιαστική συμβολή όλων στην ανάπτυξη του. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει με τις δικές του γνώσεις και εμπειρίες. Η επιλογή του crowdsourcing για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού είμαι σίγουρος ότι θα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα και θα έδινε μεγάλη ικανοποίηση σε όσους θέλουν πραγματικά να προσφέρουν. Ο Τουρισμός στην Ελλάδα βοηθάει πολλούς και η επιτυχία του μπορεί να ανήκει σε όλους.